Kooperatifçilik Otobüsü Malatya’da

Kooperatifçilik Tanıtım ve Geliştirme Projesi kapsamında Kooperatifçilik Otobüsü beşinci il ziyaretini Malatya’ya yapıyor. 20-24 Temmuz tarihlerinde Malatya’da Ticaret ve Sanayi Odası’ndaki açılış toplantılarının ardından dört gün boyunca 11 ilçe ziyaret edecek.

12 Ağustos 2020

Malatya Programı, Ticaret ve Sanayi Odası’ndaki Açılış Paneliyle Başladı
Yaklaşık bir hafta sürecek Malatya Programı, “Türkiye’de Kooperatifçilik ve Kadın Kooperatifleri Paneli” açılış etkinliği ile başladı. Panel öncesinde, Esnaf, Sanatkârlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürü Necmettin ERKAN, Ticaret İl Müdürü Ahmet DEMİRBAĞ, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuzhan Ata SADIKOĞLU, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin GÜRKAN’ın Eşi Hafize GÜRKAN, Malatya Valisi Aydın BARUŞ’un eşi Nagihan BARUŞ, AK Parti MKYK Üyesi Gümrük ve Ticaret Eski Bakanı Bülent TÜFENKCİ, Malatya Milletvekili AK Parti MKYK Üyesi Öznur ÇALIK, Malatya Milletvekili ve Malatya Valisi Aydın BARUŞ açılış konuşmalarını yaptılar.

Ticaret Bakanı Ruhsar PEKCAN, Malatya Ticaret ve Sanayi Odasında gerçekleştirilen "Türkiye'de Kooperatifçilik ve Kadın Kooperatifleri Paneli”ne video konferans yoluyla katıldı. Panel kapsamında Bakanlık ekiplerince Malatya’da, yerel ürünlerle ilgili kooperatiflerin nasıl etkin bir şekilde kurulup yönetilebileceğinin anlatılacağını, kadın girişimciler ve kooperatiflerle bir araya gelineceğini belirten Pekcan ayrıca Malatya’da bulunan Kooperatifçilik Otobüsü ile de bir hafta boyunca tüm ilçelerin ziyaret edileceğini ve bu ilçelerde yerel yöneticilerle bir araya gelinerek istişare toplantılarının yapılacağını söyledi. Kooperatiflerin tarımsal üretimden ulaşıma, eğitimden enerjiye kadar pek çok alanda faaliyet gösterdiğine işaret eden Pekcan, “Özellikle gelişmiş ekonomilerde ve gelişmekte olan ekonomilerde kooperatifçiliğin üretimde ve ihracatta ne kadar öncü rol üstlendiğini hep beraber görüyoruz. Biz de kooperatiflerimizin, özellikle de kadın kooperatiflerimizin üretimde ve ihracatta daha fazla yer almasını hedefliyoruz. Ayrıca bilişim alanında da kadınların faaliyet göstermesini, kooperatifleşmesini önemsiyoruz” dedi.
 
Yerel, yerinde, doğal, ekolojik ve çevreye duyarlı üretimin ne kadar önemli bir faaliyet olduğunu, istendiğinde ve bir araya gelindiğinde nasıl bir katma değer yaratıldığını birçok başarılı kooperatif örneğinde gördüklerini anlatan Pekcan, tek başına bir girişimcinin veya küçük işletmenin cesaret edemediği veya altından kalkamayacağı ölçekte bir üretimin, el birliği yaparak örgütlenen kooperatifler eliyle kolaylıkla hayata geçtiğini, üretime ve ihracata katkı sağlandığını kaydetti. Türkiye’de gerek tarımsal üretimde, el sanatlarında, gerekse turizme dönük faaliyetlerde ve ticaret ile sanayi üretiminin pek çok kolunda yerel potansiyellerin ve dinamiklerin oldukça güçlü, yaratıcı ve üretken olduğunu vurgulayan Pekcan, kooperatiflerin ve birliklerin bu yerel dinamikleri hayata geçirmede son derece önemli roller üstlendiğini ifade etti. Pekcan, “Biz de Ticaret Bakanlığı olarak, bütün ekibimizle, imkânlarımızla kooperatiflerimizin, girişimci ve kooperatifçi kadınlarımızın, esnafın her zaman yanında olduk olmaya da devam edeceğiz. “ dedi.
 
Bakanlığın Kooperatiflerin Desteklenmesi Projesi’ne  (KOOP-DES) de değinen Pekcan, söz konusu programla kadın kooperatiflerini destekleme amacı güttüklerini söyledi. Söz konusu programla kooperatiflerin üretime, istihdama katkısı olan, katma değer sağlayan proje bedellerinin bir bölümünün hibe şeklinde destekleneceğini hatırlatan Pekcan, “Burada makine ve ekipman tedarikleriyle ilgili destek yüzde 50, kalkınmada öncelikli illerimizden biri olan Malatya için yüzde 75.  Makine ve ekipman tedariğine maksimum 150 bin liraya kadar olmak üzere hibe desteği vereceğiz. Kooperatiflerimiz başvurularını 81 ilde bulunan Ticaret İl Müdürlüklerine yapabilecek. Programla yeni alanlarda girişimciliği özendirmeyi, faaliyetlerde etkinlik ve verimlilik sağlamayı ve öz kaynak yetersizliğinde olan kooperatiflerimizi desteklemeyi amaçlıyoruz” şeklinde konuştu. “Kooperatifçilik Proje Destek Yönetmeliği”nin yayımlandığını ve bu kapsamda desteklerin kural temelli, ölçülebilir, denetlenebilir ve objektif biçimde olacağını ifade eden Pekcan ortaklarının çoğunluğunu kadınların oluşturduğu kooperatiflere öncelik verdiklerine dikkati çekti. Açılış toplantılarının ardından gerçekleştirilen Türkiye’de Kooperatifçilik ve Kadın Kooperatifleri Paneli’nde Ticaret Bakanlığı Esnaf Sanatkârlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürü Necmettin ERKAN, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Barış YENİÇERİ,   TKDK Başkanı Dr. Muhammed ADAK ve Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdür Yardımcısı Ahsen ARIÖZ BOZKUŞ sunumlarını gerçekleştirdiler.
 
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası’nda İkinci Oturum
Kooperatifçilik Tanıtım ve Geliştirme Projesi kapsamında Malatya’da birinci günün öğleden sonraki oturumuna Malatya Ticaret ve Sanayi Odası’ndaki açılış konuşmaları ve sunumlarla devam edildi. Esnaf, Sanatkârlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürü Necmettin ERKAN, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuzhan Ata SADIKOĞLU, Malatya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Şevket KESKİN, Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan ÖZCAN, TKDK Başkanı Dr. Muhammed ADAK, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Barış YENİÇERİ, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin GÜRKAN ve Malatya Milletvekili AK Parti MKYK Üyesi Öznur ÇALIK’ın açılış konuşmalarının ardından Esnaf, Sanatkârlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Seçkin CENKIŞ “Kayısı Üretimi ve Pazarlamasında Kooperatifleşme Çalışmaları” başlıklı sunumlarını ve TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifleri Birliği Genel Müdür Yardımcısı Dr. Hakkı ÇETİN “Tarımsal Ürünlerin Pazarlanmasında Kooperatifçilik Deneyimi: TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Örneği” başlıklı sunumlarını yaptılar. Malatya Ticaret ve Sanayi Odası’ndaki açılış toplantılarının ardından Battalgazi İlçesi’nde faaliyet gösteren Battalgazi’nin Kalbi Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi ziyaret edildi.